Studie
Iedere week
Als leerling van de eerste graad kan je elke dag (behalve op woensdag) gebruikmaken van de studie van 15.30 tot 16.15 uur. Gedurende dit lesuur werken de leerlingen in stilte aan hun huiswerk of studeren hun toetsen.
Na de studie kan je met de bussen van 16.20 u. vlot naar huis.
Leerlingen van de tweede en derde graad kunnen tijdens een vrij lesuur aansluiten in de studie om zelfstandig en in alle rust te werken voor school.
In de examenperiode
Iedere leerling kan tijdens de examenperiode op school blijven studeren. In dat geval vullen je ouders een aanvraagformulier in. De studie start om 12.55 uur en duurt tot 15.30 uur, met een kwartier pauze tussenin. Er is geen studie op woensdag en vrijdag.
Remediëring
Wekelijkse remediëring voor wiskunde, Frans en Nederlands (1ste graad)
In de eerste graad worden er voor wiskunde, Nederlands en Frans bijwerkuren en studiebegeleiding georganiseerd van 15.25 tot 16.15 uur. Dit extra uurtje is voor leerlingen die afwezig geweest zijn of voor leerlingen die de leerstof nog niet goed onder de knie hebben. De leerstof wordt opnieuw uitgelegd en ingeoefend.
Een leerling kan hier vrijblijvend aan deelnemen, of gestuurd worden door de vakleerkracht.
Remediëring tweede en derde graad
Elke vakleerkracht is de beste begeleider van het leertraject voor zijn/haar vak. De vakleerkracht biedt de nodige basiszorg om tot effectief leren te komen. Als je (een deel van) de leerstof onvoldoende in de vingers hebt, zal je vakleerkracht hulp bieden bij het wegwerken van de leerachterstand. Als je extra leerondersteuning nodig hebt, worden daarrond concrete afspraken gemaakt.
Leerbegeleiding (1ste graad)
Tijdens de leerbegeleiding krijgen leerlingen met minder goede resultaten tips om zich beter te organiseren: gebruik van agenda, ordenen van mappen… Ze krijgen ook tips om beter te studeren: gebruik van studeerschrift, leren werken met de vakgebonden leertips, aanreiken van een stappenplan om een les te studeren… Dit alles gebeurt onder leiding van ervaren leerkrachten.
Mogelijke remediëring na iedere examenperiode
Na de evaluatie van december en maart kan de klassenraad je een remediërende oefenbundel of een studievolgsysteem (eerste graad) geven. Daardoor kan je je bijwerken wanneer je een tekort hebt en krijgen je ouders de gelegenheid om te volgen hoe je je bijwerkt.
We proberen om leerlingen te stimuleren om hun eigen leerproces in handen nemen. De remediërende oefenbundel wordt gezien als een extra kans die de leerling krijgt.
Study buddies
Leerlingen kunnen ook leren van elkaar. Samen studeren met een vriend(in) kan heel motiverend werken. Iets uitleggen aan elkaar, samen oefeningen maken, dialoogjes inoefenen…. Het is handig en leuk om dit samen te doen. Dat kan op school onder toezicht van een leerkracht.
Digitale tools
Voldoen aan de behoeften van de diverse leerlingen van vandaag en hen helpen levensvaardigheden op te bouwen is nog nooit zo belangrijk geweest. Benieuwd naar de tools die wij aanbieden in ons laptopproject om de behoeften van leerlingen op de eerste plaats te zetten en betere leerresultaten te stimuleren?