top of page
Meisje focust zich

Digitale studietools

Ons laptopproject biedt tools om de problemen die leerlingen met leerstoornissen ervaren te compenseren. Op die manier leren ze vaardigheden die ze voor de rest van hun leven zullen kunnen inzetten en kunnen ze ervoor zorgen dat de leerstoornis hen minder beperkt.

Samen aan de slag met Microsoft education tools

We willen als school inzetten op zowel een brede basiszorg voor al onze leerlingen als een aanbod op maat bij leerproblemen. Ons laptopproject en de bijhorende tools kunnen voor beiden worden ingezet. Bekijk op deze pagina hoe je deze tools gebruikt aan de hand van enkele instructiefilmpjes .

Heb je nog meer vragen rond de toepassing van deze tools? Je bent steeds welkom op onze ICT-dienst. Stuur een mailtje naar ict@mariagaard.be om een afspraak te maken.

dysl.png

Assistentie bij lezen of schrijven.

Niet iedereen krijgt het lezen vlot onder de knie. Dankzij ons laptopproject kunnen we er voor zorgen dat dit geen drempel meer is om leerstof te kunnen verwerken. We geven hieronder graag enkele concrete tips en gratis tools mee. Het mooie is dat ze al zijn ingebouwd in de laptops van onze leerlingen. Zo kunnen we vlot voldoen aan hun individuele leerbehoeften.

Insluitende lezer

 

  • Luisteren naar tekst die hardop wordt voorgelezen terwijl de woorden worden gemarkeerd.

  • Kiezen hoe inhoud wordt weergegeven.

  • Vertalen in meer dan 60 talen.

  • Zelfs een ingebouwd woordenboek gebruiken voor realtime ondersteuning van hun woordenschat.

Hardop voorlezen

 

Veel info bevindt zich tegenwoordig online. Met deze tool duid je stukken tekst aan in je webpagina en laat je ze onmiddellijk voorlezen.

 

Dicteren

 

Sommige studenten hebben moeite om hun ideeën op papier te zetten. Met de functie Dicteren in Microsoft Word en OneNote kunnen studenten technologie gebruiken zonder dat ze perfect hoeven te kunnen typen.

Hulplezen

Dicteren

Teksten digitaal opstellen zonder je toestenbord aan te raken? Het kan voortaan ook in het Nederlands! Microsoft voegde recent de dicteerfunctie toe in 20 extra talen.

 

Benieuwd hoe het werkt? 

Hardop voorlezen

Heb je moeite met lezen? Zo laat je Microsoft Edge een digitaal handboek of tekst op een website voorlezen:

Insluitende lezer

Dankzij de tool 'insluitende lezer' kunnen we de leessnelheid bij onze leerlingen verhogen. Leerlingen met dyslexie kunnen behalve de tekst laten voorlezen ook vlot de regelafstand en de woordgrootte aanpassen. Zo krijgen ze de tekst te zien in een vlotter behapbaar geheel.

Wiskunde in Onenote

Schrijf of typ een wiskundig probleem en Wiskunde-assistent in OneNote lost dit voor u op door u te helpen snel de oplossing te vinden of u stapsgewijs te leren om zelf tot de oplossing te komen.

Digitaal werken met minder prikkels.

Concentratie tijdens het werken

 

In de eerste graad worden er voor wiskunde, Nederlands en Frans bijwerkuren en studiebegeleiding georganiseerd van 15.25 uur tot 16.15 uur. Dit extra uurtje is voor leerlingen die afwezig geweest zijn of voor leerlingen die de leerstof nog niet goed onder de knie hebben. De leerstof wordt opnieuw uitgelegd en ingeoefend.

Een leerling kan hier vrijblijvend aan deelnemen, of gestuurd worden door de vakleerkracht.

Op tijd je nachtlamp aan

Blauw licht vermijden als je 's avonds werkt op je laptop

 

Wist je dat het ’s avonds laat kijken naar schermen ervoor zorgt dat je lastiger in slaap valt? Het blauwe licht van schermen onderdrukt namelijk de productie van het slaaphormoon melatonine. Gelukkig heeft Windows 11 een functie genaamd Nachtlamp. Deze functie zorgt ervoor dat het blauwe licht vervangen wordt door warmere kleuren. Het instellen doe je als volgt:

concentratie
bottom of page